A projektről

Zselíz város sikeresen pályázta meg az EGT Alap támogatását, amelyből a zselízi Esterházy-kastély tetőszerkezete kerül felújításra. A felhívás a Kultúra CLT01 programon belül került meghirdetésre, „Vállalkozás a kultúrában, kulturális örökség és kulturális együttműködés” címmel, melynek célja a kulturális örökségi helyszínek helyreállításának, életre keltésének célja támogatása azok újbóli használhatósága vagy további hasznosítása, valamint üzleti potenciáljuk támogatása céljából.

Program adminisztrátor:

A Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatizálási Minisztériuma (MIRRI SR), Pénzügyi Programok Osztálya, EGT és Norvég Támogatási Osztály

A projekt célja

A projekt célja a zselízi Esterházy-kastély tetőszerkezetének helyreállítása, az épület megnyitása a nyilvánosság számára, valamint oktatási, marketing és kulturális célokra való hasznosítása.

A projektben a város együttműködik a Norvég Zeneszerzők és Szövegírók Társaságával (NOPA). A projekt helyi partnerei a Castellum Zeliz – polgári társulás és a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség zselízi alapszervezete – Csemadok Zselíz. A helyi partnerek a kulturális rendezvények szervezésével vesznek részt a projekt keretében. A NOPA a pályázat három konferenciáján vesz részt, valamint zeneszerzők és előadók szerepeltetésével járul hozzá a projekthez.

A projekt keretén belül a partnerek részvételével és együttműködésével a kastély felújítását kulturális tevékenységek és bemutatók kísérik, a pályázatról publikációkban is beszámolnak. A projekt keretein belül számos tevékenység valósul meg. Ezek közül a legfontosabb a zselízi Esterházy-kastély tetőszerkezetének felújítása és egy kulturális művészeti központ létrehozása, amely a tervek szerint konferenciáknak és rendezvényeknek ad majd otthont, szem előtt tartva a kulturális örökség megőrzésének feladatát.

Információk a projektről

A projekt megnevezése: A zselízi kastély felújítása, kulturális örökségének megőrzése és a nyilvánosság számára való megnyitása érdekében – 1. fázis

A projekt partnerei:

Vezető partner: Zselíz város

Helyi projektpartnerek: CSEMADOK Zselíz – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség zselízi alapszervezete, Castellum Zeliz Polgári Társulás

A projekt partnere Norvégiából: NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) – Norvég Zeneszerzők és Szövegírók Társasága

A projekt jogosult kiadásainak szerkezete:

A projekt teljes költségvetése: 949 049 €

A Kedvezményezett (Zselíz város) összes jogosult kiadása: 864 449 €

A Norvég partner (NOPA) összes jogosult kiadása: 84 600 €

A társfinanszírozás elosztása:

A tevékenységet támogatja:

Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa 766 356 € (85%)

Szlovák Köztársaság állami költségvetése 135 240 € (15%)

Zselíz város önkormányzatának saját forrásai 47 453 € (5%)

A projekt megvalósításának időszaka: 01.02.2021 – 30.04.2024

Norvégia, Izland és Liechtenstein forrásaiból finanszírozzák, amelyből Norvégia hozzájárulása az összes rendelkezésre álló pénzügyi forrás megközelítőleg 97 %-át teszi ki.

Köszönetnyilvánítás

A zselízi kastély helyreállítása a kulturális örökség megőrzése és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tétele érdekében című projekt 737 000 euró összegű támogatást kapott Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alap támogatásai révén. A projektet a Szlovák Köztársaság 110 500 euró értékben társfinanszírozta az állami költségvetésből. A projekt célja a zselízi Esterházy-kastély tetőszerkezetének helyreállítása és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tétele, valamint oktatási, marketing és kulturális tevékenységre való hasznosítása.

Ha többet szeretne megtudni az EGT Alap által finanszírozott programokról és projektekről Szlovákiában, látogasson el a www.eeagrants.sk oldalra.

Együttműködés egy zöld, versenyképes és befogadó Európáért.