Zselíz, október 7. (TASR) – Az online nyitókonferencia csütörtökön elindította A zselízi kastély felújítása című projekt első szakaszát…

Zselíz, október 7. (TASR) – Az online nyitókonferencia csütörtökön elindította a zselízi kastély felújításának első szakaszát a kulturális örökség megőrzése és a nagyközönség számára elérhetővé tétele érdekében. Az EGT és Norvégia támogatási mechanizmusából 736 946 eurót kapott a város az udvarház tetőszerkezetének és északkeleti szárnyának helyreállítására – tájékoztatott az önkormányzat. A projekt tervezett befejezése 2024. április 30.

A kastély 1720-ban épült, kezdetben klasszikus vidéki kúriaként, az Esterházy család nyári rezidenciájaként szolgált. A négyszárnyú belső udvaros, eredetileg barokk épületet a XIX. században klasszicista stílusban építették át. Jelenleg elhagyatott állapotban van, ezért nem látogatható a nagyközönség vagy a turisták számára. A tető és az északkeleti szárny helyreállítása során az eredeti felújítási eljárásokkal és további modern helyreállítási technológiákkal vissza kell állítani az udvar eredeti megjelenését.

A rekonstrukció lehetővé teszi egy kulturális és művészeti központ kialakítását, valamint kulturális és oktatási rendezvények lebonyolítását a felújított helyiségekben. „Azt azonban el kell mondani, hogy a projekt csak részleges rekonstrukciót biztosít a kastélynak. A városnak további nagyjából 3 millió euróra lenne szüksége a teljes rekonstrukcióhoz” – mondta Ondrej Juhász polgármester.

Forrás: TASR