A zselízi kastély helyreállítása egy online nemzetközi konferenciával kezdődik

ZSELÍZ, 2021. október 6. – 2021. október 7-én, csütörtökön, 11:00 órakor kerül sor a „A zselízi kastély helyreállítása a kulturális örökség megőrzése és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tétele érdekében” című projekt 1. szakaszának online nyitókonferenciájára. Tájékoztatott Zselíz városa.

Egyéb információk szerint a nyitókonferencia online, szlovák nyelven, a ZOOM platformon keresztül történik. Mivel nemzetközi együttműködésről van szó, angol nyelvű tolmácsolás is biztosítva lesz.

Zselíz városa sikeresen pályázott EGT és Norvég Alap támogatására a zselízi Esterházy-kastély tetőszerkezetének felújítására. “A projekt célja a zselízi Esterházy-kastély tetőszerkezetének helyreállítása és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tétele, valamint oktatási, marketing és kulturális tevékenységre való hasznosítása. A tevékenységet az Európai Gazdasági Térség és Norvégia Pénzügyi Mechanizmusa, a Szlovák Köztársaság állami költségvetése és a város saját forrásai támogatják” – magyarázza a város.

https://www.kastielzeliezovce.sk/wp-content/uploads/2021/12/program-724x1024.jpg

Az Európai Gazdasági Térség Pénzügyi Mechanizmusa és a Norvég Pénzügyi Mechanizmus Norvégia, Izland és Liechtenstein pénzügyi forrásaiból tevődik össze, Norvégia hozzájárulása a rendelkezésre álló összes pénzügyi forrás hozzávetőleg 97%-át teszi ki. „Norvégia, Izland és Liechtenstein, mint nem EU-tagállamok, 1994 óta nyújtanak pénzügyi hozzájárulást uniós támogatásokon és Norvégián keresztül azoknak az uniós országoknak, amelyek egy főre jutó bruttó hazai terméke az uniós átlag 90%-a alatt van. A 2014-2021-es programozási időszakban 15 ilyen ország van. Az EGT és Norvég Támogatás fő célja, hogy hozzájáruljon az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint a hozzájáruló (donor) és a kedvezményezett országok közötti együttműködés erősítéséhez, ” teszi hozzá Zselíz városa. 

Forrás: leviceonline.sk