A felújítják a zselízi kastélyt és a rekonstrukcióval vissza kell hozni az eredeti megjelenését

ZELÍZ, 2020. november 10. – Felújítják a zselízi kastély tetőszerkezetét és északkeleti szárnyát. A Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatikai Minisztériuma szerint Zselíz városa ehhez a megújításhoz 736 946 eurós támogatást kap az EGT és Norvégia támogatási programjából.

A zselízi kastély helyreállítása során az eredeti rekonstrukciós eljárásokkal és további modern helyreállítási technológiákkal vissza kell állítani a kastély eredeti megjelenését. „A rekonstrukció lehetővé teszi egy művészeti és kulturális központ létrehozását, valamint kulturális és oktatási rendezvények lebonyolítását a felújított helyiségekben” – tette hozzá a tárca.

Három másik projekt is kapott támogatást: a Motešický család barokk kastélyának egy részének helyreállítása Ladce-n, a 17. századi Draškovič- kastély revitalizálása és rekonstrukciója Csejte (Čachtice) faluban, valamint a városháza épületének rekonstrukciója és revitalizálása Lőcsén (Levoča).

„Örömömre szolgál, hogy az EGT Támogatási Mechanizmusból további négy értékes műemlék helyreállítását és újjáépítését tudom támogatni. Ez annál is fontosabb, mert egy olyan időszakban készültek, amikor a koronavírus-járvány jelentette nagy kihívásokkal nézünk szembe. A társadalom és a gazdaság azonban még ebben a nehéz helyzetben sem állhat meg. Ez vonatkozik nemzeti kulturális örökségünk védelmére is, amelynek megmentése sokszor szó szerint sok időt vesz igénybe. Ha a hatékony segítség nem érkezik meg időben, az emlékművekben okozott károk helyrehozhatatlanok lehetnek” – mondta Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes.

Az EGT és a Norvég támogatások olyan finanszírozási konstrukciók, amelyeken keresztül Norvégia, Izland és Liechtenstein, mint EU-n kívüli országok, pénzügyi hozzájárulást nyújtanak az Unió azon országainak, amelyek egy főre jutó bruttó hazai terméke nem éri el az átlag 90%-át. Másrészt ezek a hozzájáruló államok lehetővé teszik az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgását az összes EU-tagállamon belül.

Forrás: Szlovák Köztársaság Beruházási, Területfejlesztési és Informatizálási Minisztériuma, fotó: zeliezovce.sk

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük